Intro

„Nem lesz béke Közép-Európában, ha utólag kiderül, Magyarország igényei jogosak, és egész magyar közösségeket úgy adtak át Csehszlovákiának és Romániának, mint egy marhacsordát.”
Lloyd George, Nagy-britannia miniszterelnöke (1916–1922)

„A NATO és az EU ugyan baráti megegyezésre kényszerítette Magyarországot, Romániát és Szlovákiát, de ez nem igazi barátság, ellenkezőleg. (…) A konfliktus oka a trianoni szerződés (…) a magyar háromszög (Magyarország, Szlovákia és Románia) Európa következő gyújtópontjává alakulhat. Jelen pillanatban a szikra még nem került a máglya közelébe, de a rakás ott áll.”
Richard Holbrooke, amerikai diplomata, a boszniai béke atyja

„Ha valaki újra felül akarja vizsgálni a II. világháború utáni rendezés eredményeit, nos, vitassuk meg a kérdést! De ne csak Kalinyingrádot vitassuk meg! (…) Ott van Magyarország és Románia is. Ha valaki ki akarja nyitni Pandora szelencéjét, kezdjen dolgozni rajta, gyerünk!”
Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke

„Románia igazi határa a Tiszáig húzódik. Isten óvjon titeket, budapesti csaholó politikusok, hogy erre emlékeztessünk titeket!”
Traian Băsescu, Románia elnöke (2004–2014)

„Az autonómiát támogatom. Pont. Jobb híján. Pont.”
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is!”
Mihai Tudose, Románia miniszterelnöke (2017–2018)

„Trianon neve egybefonódott a szövetségesek kegyetlenségével, és emléke szinte egyetemes vágyat ébresztett a magyarokban, hogy érvénytelenítsék rendelkezéseit. (…) 1945-ben a győztes szövetségesek visszaállították a trianoni határokat, és a párizsi békekonferencia egyik olyan rendelkezéseként, amely máig is él, azok ma is
fennállnak. Még fennállnak.”
Margaret MacMillan, kanadai történész, az I. világ háborút lezáró békék szakértője 


Szeretné olvasni a folytatást?

Rendelje meg geopolitikai thrillerünket 20% kedvezménnyel!